În condițiile unei alimentații dezechilibrate,cum ar fi
consumul de dulciuri,preparate fast-food,alcool sau patiserie,organismul nostru
nu va beneficia de vitaminele de care are nevoie.Aceste produse conțin foarte
multe grăsimi saturate,foarte multe calorii care nu fac decât să ne afecteze
inima,fiind și foarte sărace în nutrienți motiv pentru care specialiștii ne
recomandă un consum bogat de legume,fructe,cereale integrale și grăsimi
sănătoase ce ne oferă zilnic doza recomandată de substanțe nutritive.
Iată care sunt cele mai importante vitamine recomandate de
către specialiștii nutriționiști și care sunt sursele alimentare în care le
găsești :
1.Vitamina D
Pe langă efectul protector asupra masei
osoase,vitamina D reglează metabolismul,ne face mai puternici în fața ispitelor
culinare și crește implicit imunitatea.Cu ajutorul acestei vitamine putem
reduce riscul apariției cancerului de colon,piele,sân sau chiar și cel de
prostată.Este un supliment prioritar pentru sănătatea noastră cu atât mai mult
cu cât asigură organismului cantitatea zilnică de calciu și magneziu.Cele mai bune surse alimentare ce conțin un
aport bogat de vitamina D sunt următoarele : heringul,somonul,halibutul,uleiul
din ficat de cod,scoicile,sardinele,creveții,ouăle,ciupercile shiitake,dar eu
v-aș recomanda TONUL.Îl găsiți în orice magazin,la orice supermarket,în
conserve sau proaspăt și la un preț accesibil,cu o singură condiție atunci când
îl alegeți...să fie în suc propriu,nu în ulei sau alte minuni.
Ton |
2.Magneziul
Acest mineral este esențial pentru
oase,protejează inima de eventualele boli,îmbunătățește circulația sângelui și
ajută la relaxarea mușchilor și a nervilor,cea ce ar putea servi foarte bine ca
un supliment natural pentru sportivi.Cele mai bune surse de magneziu sunt :
nucile,legumele cu frunze verzi,semințele de floarea-soarelui,de
dovleac,castraveții,ciocolata cu un conținut de peste 70%
cacao,bananele,boabele de fasole,salata verde,orezul brun,lintea,cerealele
integrale și quinoa.
3.Acizii grași OMEGA 3
Acizii grași omega 3 joacă un rol esențial
în alimentație,deoarece au în atribuții sănătatea creierului,a inimii,dar și de
siluetă (aviz doamnelor/domișoarelor).Chiar dacă în esență sunt doar niște
grăsimi este esențial să le incluzi în alimentația zilnică pentru că nu fac
altceva decât să prevină reacțiile inflamatorii în organism,coagularea
sângelui,reduc nivelul trigliceridelor,al colesterolului,ajutând îndeosebi și
la regenerarea celulelor.Organismul nostru nu-i poate produce singur,prin
urmare trebuie să-i procurăm din surse alimentare.Cele mai bune surse de acizi grași Omega 3
sunt : somonul,tonul,sardinele,macroul,nucile,semințele de in,semințele de
cânepă(din care se prepară cel mai adesea julfa moldovenească),avocado,uleiul
de măsline și ouăle.
semințe de cânepă |
4.Vitamina E
Ne protejează celulele de acțiunea
radicalilor liberi,dar și de boli precum Alzheimer sau cancer.Este una dintre
cele patru vitamine solubile vitale pentru buna funcționare a organismului.Cele mai bune surse de vitamina E sunt :
nucile,semințele de floarea-soarelui,migdalele,alunele,uleiul de măsline,roșiile,kiwi,mango
și broccoli.
mango |
5.Calciul
Știm cu toții că este principalul supliment
ce ne întărește oasele,alături de vitamina D,însă calciul are ceva în plus și
anume : ajută la păstrarea tensiunii
arteriale în limite normale și o bună funcționare a celulelor nervoase.Hipertensiunea
arterială este asociată cu lipsa de calciu din organism,doza recomandată de
medici fiind de 1200 (mg/zi) pentru persoanele de peste 50 de ani și de 1000
(mg/zi) pentru persoanele sub 50 de ani.Cele mai bune surse de calciu sunt : legumele cu
frunze
verzi,caisele,stafidele,tofu,portocalele,sardinele,nucile,broccoli,semințele,somonul,lactatele
și semințele de susan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu